Brandkraan die voorkomt op plans van het KLIP

Preventie

Algemeenheden

Het Kabel- en Leidinginformatieportaal (kortweg KLIP) is het portaal van Digitaal Vlaanderen van de Vlaamse overheid voor aanvraag van de liggingsplannen van kabels en leidingen om aldus bij activiteiten in hun buurt, schade aan die nutsleidingen trachten te vermijden. Voorkomen is i.d.v. steeds beter dan genezen. Hoe vroeger dat wordt aangepakt, hoe béter. Maar toch geldt hier ook altijd: beter laat dan nooit!
Een belangrijke voorafgaandelijke opmerking i.v.m. het KLIP bevindt zich op deze site van de Vlaamse overheid.
M.b.t. het voorkomen van schade aan eender welke nutsinfrastructuur kunnen, naast elementaire voorzichtigheid, specifieke voorschriften van toepassing zijn.
Voor preventie van schade in het algemeen en tijdens allerlei activiteiten, is minstens voorafgaandelijke inschatting van mogelijke risico’s noodzakelijk. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar is het allerminst. Eigenlijk moet die reflex voortdurend aanwezig zijn.
In het bijzonder wat betreft het voorkomen van schade aan nutsleidingen, kan ons kantoor dienstig zijn. KLIP is daarbij ook een instrument waarvan het gebruik meestal verplicht is.

Tijdens het gehele project

De verschillende stadiums van een project tijdens dewelke preventie bijzondere aandacht vergt, situeren zich tijdens en/of na:

  • het idee en u bent meteen goed op weg;
  • het ontwerp voor eventuele bijsturing;
  • aanvang als bijsturing al moeilijker is;
  • schade ter voorkoming nieuwe schade;
  • schade ter beperking van gevolgschade.

Bijzonderheden nutsleidingen – KLIP

Voor preventie van schade aan kabels en leidingen is aanvraag en raadpleging van de plannen steeds aangewezen en meestal ook verplicht. Conform Vlaamse regelgeving (na gasramp Ghislenghien) moeten planaanvragen in het Vlaamse Gewest steeds gebeuren via het KLIP-portaal. Dat portaal is na invoering van KLIP Digitaal een webtoepassing. Daarmee zijn o.a. planaanvraagzones te bekijken met een kaartviewer op een Basiskaart Vlaanderen (GRB) evenals planaanvragen zelf.
Kijk voor uitgebreide info i.v.m. het KLIP desgewenst eerst op deze site van de Vlaamse overheid.
Het KLIP stuurt elke planaanvraag door naar de betrokken kabel- en leidingbeheerders (KLB’s). Die KLB’s moeten vervolgens hun plandata in zog. IMKL-formaat overmaken aan het KLIP.
Mogelijk interessante info i.v.m. dat IMKL-formaat bevindt zich op deze site van de Vlaamse overheid.
Met de data die het KLIP ontvangt van KLB’s, stelt het een antwoord- of plannenpakket samen met o.a. één digitaal plan. Genoemd pakket staat ter beschikking van de planaanvrager (PAV). Deze laatste kan met de webtoepassing van het KLIP ook met dat pakket aan de slag. Het bekijken met de kaartviewer, het downloaden voor de zog. KLIP-app voor Android, iOS en Windows, en het genereren en downloaden van printpakketten met verschillende eigenschappen zijn mogelijk.
Papieren plans behoren dan ook grotendeels tot het verleden. KLIP Digitaal werd o.a. ingevoerd voor meer duidelijkheid in de soms ietwat chaotische toestanden uit het verleden. Toen werd er nl. af en toe een stapel liggingsplannen door (ettelijke) KLB’s aan een aanvrager overgemaakt die daarmee vervolgens aan de slag moest. Wel dient opgemerkt dat helaas niet altijd alle info die op die papieren plannen aanwezig was/is, ook aanwezig is in de plandata welke de KLB’s overmaken aan het KLIP. Bijgevolg is die info dan uiteindelijk ook niet altijd meer aanwezig in het plannenpakket dat het KLIP samenstelt met de van die KLB’s ontvangen plandata en vervolgens overmaakt aan de planaanvrager (PAV).
Hier dient terloops ook verwezen naar de vraag omtrent de aanwezigheid van plans op de werf. Die vraag komt nl. voor op zog. formulieren minnelijke vaststelling die elders op deze site aan bod komen.

Evolutie en veralgemening van KLIP

Ons kantoor heeft de ontwikkelingen voorafgaand aan het KLIP en ontwikkelingen van KLIP zelf vanaf het prille begin en van nabij opgevolgd. In meerdere werkgroepen van de Vlaamse overheid wordt vanuit diverse specifieke invalshoeken ter zake info gedeeld.
Lang leek het dat de aanpak door andere gewesten verschillend zou blijven van de aanpak in het Vlaamse Gewest. Tegenwoordig lijkt het er echter op dat die andere gewesten het Vlaamse model in de toekomst toch integraal zullen overnemen en implementeren. I.d.v. zijn er weliswaar streefdatums vooropgesteld die evenwel nog ettelijke jaren in de toekomst liggen.
Vergelijking van de info aanwezig in het plannenpakket ter beschikking gesteld door het KLIP, met de werkelijkheid op het terrein, het trekken van conclusies en het ondernemen van acties, zijn voorbeelden waarbij ons kantoor dienstig kan zijn.

Voorkomen schade nutsleidingen

Het voorkomen van schade aan nutsleidingen heeft betrekking op zéér uiteenlopende facetten van de soms complexe materie van kabels en leidingen. I.d.v. kan het gaan om alle:

  • onder- zowel als bovengrondse netten;
  • publieke zowel als private netten;
  • kasten, cabines, masten, palen, enz.;
  • activiteiten (die kunnen worden gepland);
  • natuurlijke zowel als rechtspersonen;
  • overheden nl. federaal, gewest, stad, enz.;
  • plaatsen zowel openbaar als privaat.