Eerste horizontaal gestuurde boring op het Europese vasteland

Horizontaal gestuurde boring

Bij baggerwerken t.h.v. een nieuwe kabel- en leidingbundel doorheen een kanaal, kwam plots een staalkabel naar boven en nadien was aan het wateroppervlak ook een PE-buis zichtbaar. Het vermoeden ontstond dat het een buis van die bundel betrof en dat mogelijk ook schade aan andere leidingen van die bundel was ontstaan.
Waren de baggerwerken te diep en/of lag(en) de leiding(en) van de bundel ondieper dan voorzien?
Welke was de aangewezen herstellingsmethode? De enige mogelijkheid bleek uiteindelijk de zog. horizontaal gestuurde boring (Horizontal Directional Drilling oftewel HDD) die daar voor de 1e keer werd toegepast op het Europese vasteland in de branche van de ondergrondse kabels en leidingen.
Voor beslechting van de zaak stond passage langs de rechtbank reeds snel in de sterren geschreven.

Opdracht en eerste info

Uiteindelijk meldden 3 kabel- en leidingbeheerders (KLB’s) schade of mogelijke schade aan hun kabels of leidingen in de bundel, met telkens mogelijk hoge schadebedragen.
Ons kantoor kwam onmiddellijk tussen met opdracht: onderzoek naar oorzaken, omstandigheden, schade, herstellingen, schadebedrag(en), enz. Het onderzoek startte meteen.

Lees meer

Omstandigheden en schadeomvang

In opdracht van de kanaalbeheerder voerde een baggeraar verbredings- en verdiepingswerken uit aan een kanaal over 5 km. Een ander bedrijf moest op een bepaald punt in die werkzone en in het vooruitzicht van de baggerwerken op dat punt nadien, voor dezelfde beheerder en 4 andere instanties, een bundel van meer dan 50 nieuwe nutsleidingen dwars doorheen dat kanaal plaatsen nl. onder de bij de baggerwerken nog te verwezenlijken kanaalbodem. De sleuf voor plaatsing van al die nutsleidingen was gegraven in de bodem van het kanaal met een graafmachine. Deze bevond zich op een ponton op het kanaal. De nutsleidingen moesten in die sleuf geplaatst en afgedekt. Van al die werken waren plans opgemaakt, waarvan hierna uittreksels.
Tijdens de baggerwerken nadien en nabij dat punt, was eerst een staalkabel bovengehaald. Er werd een verband vermoed tussen die staalkabel en de leidingenbundel waarna de baggerwerken onmiddellijk werden gestaakt. Alle in die bundel aanwezige KLB’s zijn dan verwittigd. Ondertussen was genoemd vermoeden ook bevestigd toen in het kanaal nabij het wateroppervlak ook een drijvende en klaarblijkelijk gebroken PE-buis was opgemerkt.

Lees meer

Oorzaken

Voorafgaandelijk de baggerwerken was de plaatsing van de nieuwe leidingenbundel nodig ter vervanging van een bestaande en ondieper gelegen bundel. Ter zake ging de kanaalbeheerder scheep met 4 andere instanties. Die 5 partijen plaatsten samen aldus meer dan 50 nieuwe kabels en leidingen in één bundel dwars doorheen de bodem van het kanaal. Eén bouwbedrijf voerde het volledige werk uit, nl. graven sleuf, plaatsen nieuwe kabels en leidingen, aanbrengen van afdekking erboven en aanvullen sleuf. De kanaalbeheerder deed het algemeen toezicht. Elk van de 5 partijen deed toezicht op het plaatsen van de eigen leidingen en kabels. Plans met de definitieve toestand van de nieuwe leidingenbundel en de nog uit te voeren baggerwerken waren opgemaakt. Die plans waren voor de baggerwerken ter beschikking van de nutsbedrijven en de baggeraar. Uittreksels van die plans bevinden zich hiervoor en hierna.

De toekomstige kanaalbodem was weliswaar gepland 4,5 m lager dan bestaande, hetgeen echter nog meer dan 2 m hoger was dan de bodem van de kabel- en leidingensleuf waarin de bundel van 50 moest geplaatst. Boven de kabels en leidingen waren 3 lagen afdekking voorzien met een totale dikte van ongeveer 1 m. Van onder naar boven een laag zand, vervolgens in lagen geplaatste zakken zand/cement en tot slot een laag steenslag. De toekomstige kanaalbodem was nog 1 m hoger gepland (zie dwarssnede hierboven).

Lees meer

Wat de oorzaken betrof waren er slechts enkele mogelijkheden, nl. de leiding(en) bevond(en) zich, om welke redenen dan ook, minder diep dan gepland of er was dieper gebaggerd dan gepland of een combinatie van beide.
De info uit metingen na de feiten bleek niet tegensprekelijk vastgelegd en bij partijen bestond géén bereidheid om dat alsnog te doen. De window of opportunity ter zake bleek helaas al gesloten, voorbij. Partijen hadden zich reeds op hun ingenomen posities ingegraven, nog voor tussenkomst van ons kantoor. Snel was dan ook duidelijk dat deze zaak op termijn onvermijdelijk langs de rechter zou passeren. En aldus is uiteindelijk ook geschied.
Uit het verder breder gevoerd onderzoek bleek nog meer info. Uit het samenleggen van dat alles bleek ook dat er niet te diep was gebaggerd, wel integendeel. Een technische fout van de baggeraar in oorzakelijk verband met de schade, bleek niet. Daarenboven bleek dat met de betreffende emmerbaggermolen baggeren met een zéér grote nauwkeurigheid kan worden uitgevoerd.
Zonder daarop in te gaan, is uit het onderzoek ook gebleken dat de eigenlijke oorzaak van het ontstaan van de schade wellicht was te wijten aan de combinatie PE-buis/staalkabel, de wijze en tijdsstip van plaatsing van die combinatie en omgevingsfactoren.

Verder onderzoek schadeomvang

Van alle 3 de KLB’s die zich ter zake als (mogelijk) betrokken hadden gemeld, zijn de verdere onderzoeken gevolgd o.a. i.v.m. de omvang van hun mogelijke (verdere) schade en eventuele storingen op langere termijn. Deze laatste hebben zich uiteindelijk niet voorgedaan.
De schade aan de PE-buis kon visueel worden vastgesteld en KLB 2 bleef zich ter zake dan ook als schadelijder melden. I.v.m. zijn kabels ging het om de uitvoering van metingen. Het besluit daaruit was dat alléén KLB 1 effectieve schade aan zijn kabels heeft gemeten, nl. m.b.t. de 5 reeds genoemde kabels. De metingen i.v.m. de 4 kabels van KLB 2 brachten géén storingen aan het licht.
KLB 3 heeft tijdens zijn onderzoek géén schade vastgesteld aan zijn stalen leidingen. Zijn vordering bestond dan ook uit onderzoekskosten.
De schade-eisen van KLB’s 1 en 2 bleken, naast de onderzoekskosten en voorlopige maatregelen, grotendeels te zullen aan bestaan uit de kosten voor de verwezenlijking van nieuwe kanaalkruising(en) voor die PE-buis van KLB 2 enerzijds en voor de 5 kabels van KLB 1 anderzijds en het maken van de nodige verbindingen. Van bij aanvang was duidelijk dat de nieuwe kanaalkruising(en) de grote slokop(pen) zou(den) zijn.

Horizontaal gestuurde boring

Reeds bij aanvang was duidelijk dat de methode om een nieuwe kanaalkruising te verwezenlijken, een cruciaal element was. Ter zake keken wij uit naar klassieke oplossingen, maar discreet ook naar nieuwe technieken. Evident zou de kanaalbeheerder bij eender welke oplossing van bij de start betrokken zijn.
De nieuwe techniek van de horizontaal gestuurde boring kwam daarbij weliswaar vrij snel in beeld, maar kon niet zomaar onmiddellijk worden toegepast. Uiteindelijk is hij wel toegepast en wel m.b.t. de PE-buis van KLB 2 en voor de eerste keer op het Europese vasteland in de branche van kabels en leidingen.

Lees meer

Afwikkeling

Als reeds vermeld stond al bij aanvang in de sterren geschreven dat voor beslechting van de zaak een rechtszaak onvermijdelijk zou zijn. Aldus is ook geschied. KLB’s 1 en 2 hebben beide langs de rechtbank vergoeding van door hen geleden schade gevorderd van de baggeraar.
Een gerechtsdeskundige werd aangesteld o.a. i.v.m. de oorzaken. In zijn verslag heeft de deskundige géén technische fout in hoofde van de baggeraar weerhouden.
KLB 3 tot slot heeft zich nadat uit de metingen was gebleken dat zijn stalen leidingen blijkbaar niet waren beschadigd, een vordering van zijn tussenkomsten aan de baggeraar overgemaakt, dewelke deze evenwel heeft afgewezen, waarna, voor zover bekend, KLB 3 zich niet meer heeft gemeld in het dossier en er aldus dan ook uit is verdwenen.

Besluiten

  • De horizontaal gestuurde boring bleek een techniek die een revolutie teweeg zou brengen in de branche van de kabels en leidingen.
  • Deze techniek bracht ook een aantal onverwachte gevolgen met zich die in de beginjaren soms werden veronachtzaamd.

Epiloog

In de jaren na huidige zaak heeft de horizontaal gestuurde boring stormenderhand de branche van de kabels en leidingen veroverd om na ongeveer één decennium reeds alomtegenwoordig te zijn. De voordelen van de techniek waren dan ook tot dan ongekend. Toch was en is het nog steeds niet altijd rozengeur en maneschijn. Meerdere valkuilen bleken en blijken (soms) nog steeds aanwezig.

Lees meer